Plakjes kalfsfricandeau gemarineerd in Japanse sojasaus, Merin en wasabi

Meng 1 dl sojasaus met 4 eetlepels Merin en 2 theelepels wasabi. Leg de plakjes kalfsfricandeau in de marinade en laat het vlees minimaal 30 minuten marineren. Dep de plakjes droog en grill ze aan tafel bruin en gaar. Lekker met aan tafel gegrilde paddenstoelen en paprikaringen. Meng om de plakjes in te dippen sojasaus met wat fijngeperste teentjes knoflook en lente-uienringetjes.

Japanse vleeskoekjes

Week de paddestoelen ca. 30 minuten in 2 dl heet water totdat ze sponsachtig zijn. Hak ze daarna fijn. Meng het gehakt met een ½ dl sojasaus, 2 eetlepel Merin, 1 theelepel wasabi, de fijngehakte paddenstoelen en peterselie. Maak van het gehaktmengsel ca. 20 platte koekjes. Grill de koekjes aan tafel bruin en gaar. Lekker met aan tafel gegrilde uienringen en gehalveerde tomaten. Bij wijze van zoetzuur, wat koude gemarineerde Japanse gember. Meng om de koekjes in te dippen sojasaus met wat wasabi en een paar druppels Merin.

Japanse biefstuk gemarineerd in een citroen-sojasausmarinade

Meng 1 dl sojasaus met 4 eetlepels Merin, 1 theelepel wasabi, de grof gemalen peper en het citroensap. Marineer de plakjes biefstuk minimaal 30 minuten in de citroen-sojasausmarinade. Dep de plakjes droog en grill ze aan tafel bruin en gaar. Lekker met aan tafel gegrilde pompoenpartjes en dikke plakken geschilde komkommer. Meng om de plakjes in te dippen gelijke delen sojasaus en tomatenketchup, afmaken met een paar druppeltjes Merin.

Ingrediënten

100 g biefstuk (in dunne plakjes van ca. ½ cm gesneden)
100 g rundergehakt
100 g kalfsfricandeau (in dunne plakjes van ca. ½ cm gesneden)
3 eetlepels paddenstoelen (gedroogde, bijv. cepes)
2 theelepels wasabi
1 eetlepel citroensap
1½ dl sojasaus (Japanse)
1 eetlepel peterselie (fijngehakte)
2 theelepels peper (grof gemalen)
5 eetlepels Merin (Japanse kookwijn, te vervangen door sherry)

Share