Bereiding

Varkenslapjes in een limoenmarinade
1. Meng 1½ eetl. olie met ½ eetl. vleeskruiden en het limoensap.
2. Leg de varkenslapjes in de marinade en laat het vlees minimaal 30 minuten marineren.
3. Dep de lapjes droog en bak ze aan tafel in een pannetje (droog of met een beetje olie) bruin en gaar.
Lekker met aan tafel meegebakken lente-ui, stukjes avocado en koriander.
Lamslapjes in een tacomarinade
1. Meng 1½ eetl. olie met ½ eetl. vleeskruiden en de tacokruiden.
2. Leg de lamslapjes in de marinade en laat het vlees minimaal 30 minuten marineren.
3. Dep de lapjes droog en bak ze aan tafel in een pannetje (droog of met een beetje olie) bruin en gaar.
Lekker met aan tafel meegebakken stukjes groene paprika, kidneybonen, maïskorrels en koud erover een lepeltje pittige tomatensaus en zure room. Geef er tacochips bij.
Mexicaanse hamburgers met komijn en fijngehakte peterselie
1. Meng het gehakt met 1½ eetl. olie, ½ eetl. vleeskruiden, een mespuntje zout, de gemalen komijn en de fijngehakte peterselie.
2. Vorm hier 8 hamburgertjes van.
3. Bak de hamburgertjes aan tafel in een pannetje (droog of met een beetje olie) bruin en gaar.
Lekker met aan tafel meegebakken uienringetjes, tomaat, stukjes ingemaakte jalapeñopeper en zwarte olijven. Strooi wat geraspte kaas over de hamburgertjes en laat dit eventueel smelten.

Tip

– Zitten er veel mensen om de tafel, verdeel dan alles over meerdere, kleine schaaltjes. Zet ook verschillende kannetjes olie en meerdere schaaltjes boter klaar. Dat geeft ‘rust’ aan tafel!
– Leg de garnituren die bij een bepaald vleesgerecht horen, bij elkaar op één schaal. Zo is voor iedereen duidelijk, wat waar bij hoort.
– Gourmetpannetjes zijn meestal voorzien van een antiaanbaklaag, daardoor is voor het bakken slechts heel weinig olie of boter nodig.
– Gerechtjes, waar kaas overheen gestrooid is, kunnen onderop het gourmetstel gratineren. Op die manier kan ook brood worden getoost.
– Met lekkere salades op tafel is het gourmet helemaal af.
– Voor meerdere gasten kunnen de recepten eenvoudig verdubbelen, voor minder gewoon halveren.

Wist u dat…

Het leuke van gourmetten is dat je in de pannetjes bij het vlees zelf sausjes kunt maken: met een scheutje drank of sap en een lepeltje room. De kruiden rond het vlees geven er extra smaak aan.

Ingrediënten

• 1 lamsboutlap (dunne reepjes van ca. ½ cm gesneden

Share