Spoel de lever onder de kraan af en dep deze droog. Laat de lever 1 uur in een kom met de melk weken. Dit zorgt ervoor dat de lever zachter van smaak wordt. Verwarm de oven voor op 175°C. Laat vervolgens de lever uitlekken, dep deze droog en snijd de lever in blokjes van 1 cm. Bekleed de patévorm met plakjes ontbijtspek en laat deze ca. 6 cm over de rand van de vorm hangen. Maal in de keukenmachine de blokjes lever, hamblokjes, hamlap en speklap fijn. Schep de ui, knoflook, Provinciaalse kruiden, peterselie en sinaasappelrasp door het gemalen vleesmengsel. Klop in een kom het ei, room, cognac, zout en peper los en roer dit door het vleesmengsel. Schep de helft van het vleesmengsel in de met ontbijtspek beklede patévorm en verdeel hierover de cranberrycompote. Schep het overige vleesmengsel op de cranberrycompote en vouw de overhangende plakjes ontbijtspek over het vleesmengsel heen. Garneer de paté met laurierblaadjes en bedek de vorm met aluminiumfolie. Zet de patévorm in de braadslee en vul deze met kokend water tot de patévorm voor de helft in het water staat. Bak de paté ca. 1½ uur in de oven tot deze gaar is. Vul de braadslee tussentijds met kokend water aan, zodat de patévorm voor de helft in het water blijft staan. Laat de paté afkoelen, plaats deze ca. 24 uur in de koelkast en snijd er vervolgens plakken van. Lekker met groene salade en stokbrood.

Ingrediënten

225 g varkenslever (in plakken)
150 g ontbijtspek
75 g ham (blokjes)
200 g hamlappen (in blokjes)
75 g speklappen (magere, in blokjes)
1 kleine ui (fijngesnipperd)
1 teentje knoflook (geperst)
1 eetlepel Provinciaalse kruiden
1 eetlepel peterselie (verse, fijngehakt)
1 eetlepel sinaasappelrasp
1 ei
room
1 eetlepel cognac
snufje zout
snufje peper (versgemalen)
5 laurierblaadjes
1 pot cranberry compote (á 350 g)
2 dl melk
aluminiumfolie
patévorm
braadslee
keukenmachine

Share