Stoomgebraden beenhammetjes

Bereiding

1. Meng de sinaasappelsap met de sojasaus, de suiker, de gembersiroop, de curryketchup en peper.
2. Steek kruidnagels in de hammetjes en schenk de marinade erover. Laat minimaal 1 uur afgedekt staan en lepel er steeds de marinade over.
3. Verwarm de oven voor tot 250°C.
4. Schil de winter- en gemberwortel en snijd ze in plakjes.
5. Leg de ui, de gemberwortel, de wortels, de appel en de bouillontablet in een schaal en schenk er 1 liter heet water bij. Zet de schaal in de oven tot het vocht kookt.
6. Temper de oven tot 170°C.
7. Braad de uitgelekte hammetjes uitlekken en op een rooster boven de schaal in ca. 25 minuten bruin. Laat ze buiten de oven afgedekt met aluminiumfolie 10 minuten rusten.
8. Pureer de helft van de groente zonder gember met het stoomvocht. Wrijf het door een zeef, voeg de slagroom toe en breng het aan de kook. Voeg zout en peper toe. Schep de koriander erdoor. Serveer de hammetjes in plakken met de saus.
Lekker met aardappelkroketjes of koekjes van rösti en roergebakken wilde spinazie met sesamzaadjes.

Tip

Dit gerecht kunt u ook van tevoren bereiden.

Ingrediënten

• 2 beenhammetjes (à 500 g (voorgegaard)
• 75 ml sinaasappelsap (vers geperst)
• 1 eetlepel sojasaus
• ½ eetlepel basterdsuiker (donkere)
• 1½ eetlepel gembersiroop
• 2 eetlepels curryketchup
• 10 kruidnagels
• 1 kleine ui (in parten)
• 2 cm gemberwortel
• 1 winterwortel (à 250 g)
• 1 appel (goudreinet, geschild en in stukken)
• 1 bouillonblokje (groenten)
• 1 dl slagroom
• 2 eetlepels koriander (fijngehakt)
• snufje peper (versgemalen)

Share