Vlees kopen & bewaren

Hoe beter je met vlees omgaat, hoe lekkerder straks het resultaat op je bord. Waar let je op bij vers, verpakt, bevroren of weer ontdooid vlees?

In de winkel

Als je slim bent, ga je tijdens het boodschappen doen als laatste langs de slager. Dan is het vlees zo kort mogelijk buiten de koeling. Om vlees onderweg koel te houden, kun je een koeltas gebruiken. Thuis leg je het snel in je koelkast of vriezer. Zo hou je het zo vers mogelijk.

In de koelkast

De ideale temperatuur voor je koelkast is tussen 2 en 5 graden Celsius. Ga uit van de houdbaarheidsdatum op het etiket, maar je kan bij vers vlees het volgende aanhouden:

  • Bereid gehakt(producten), zoals tartaar, op de dag van aankoop.
  • Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop.
  • Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop.
  • Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren.
  • Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.
  • Samengestelde vleesproducten, zoals slavinken en blinde vinken, en orgaanvlees kan je het best op de dag van aankoop bereiden.
  • Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren.
  • Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.

Zie ook de ideale koelkastindeling van het Voedingscentrum

In de vriezer

De ideale bewaartemperatuur in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.

  • Maximale bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.
  • Maximale bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: 3 maanden.
  • Maximale bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
  • Maximale bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.

Lees meer over vlees invriezen en vlees ontdooien.

In de keuken

Geef bacteriën zo min mogelijk kans door vlees niet te lang te bewaren en lekker snel met de bereiding te beginnen. Was je handen voor je met koken begint. Gebruik schone messen en snijplanken en als je gaat barbecueën een schoon barbecuerooster en schone barbecuetools. Zo bereid je het vlees het meest hygiënisch én het lekkerst.

Alles in 1 overzicht

infographic-vleesnl

 

Vlees bewaren in de koelkast

De ideale bewaartemperatuur van de koelkast ligt tussen de 2 en 5 graden Celsius.

Hoe lang je vlees kan bewaren hangt natuurlijk sterk af van de kwaliteit van het product, de omstandigheden waaronder het wordt aangeboden en vervoerd en ook hoe het thuis bewaard en behandeld wordt.

Vlees bewaren in de koelkast

In het algemeen zijn de onderstaande termijnen aan te houden:

  • Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren.
  • Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed.
  • Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
  • Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
  • Bereid gehakt en gehaktproducten zoals tartaar dezelfde dag.

De ideale bewaartemperatuur van de koelkast ligt tussen de 2 en 5 graden Celsius.