Vlees kopen & bewaren

Vlees invriezen

Vlees invriezen moet snel gebeuren. Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen. Hoe doe je dat snel, vlees invriezen? Je legt het achterin de vriezer, want dat is de koudste plek. Let op dat de temperatuur in je vriezer goed koud is (-18 graden Celsius of kouder). Zorg voor een luchtdichte (speciale) verpakking om te voorkomen dat het vlees vocht verliest. Zo blijft het mals en smaakt het straks heerlijk!

Hoe lang kan je vlees bewaren?

Hoe lang je bepaalde vleesdelen in de vriezer kan bewaren, hangt natuurlijk mede af van de kwaliteit van het vlees, de omstandigheden waaronder het is aangeboden, hoe het is vervoerd (vriestas?) en hoe het in huis is behandeld, maar daarna ook nog de kwaliteit en de temperatuur van de vriezer, tot en met factoren als hoe vaak de vriezer op en en dicht gaat.
Toch kun je als algemene richtlijn onderstaande tabel aanhouden:

  • Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft.
  • Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.
  • Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.
  • Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
  • Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
  • De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
  • Slimme tips voor vlees bewaren in je koelkast vind je op onze pagina kopen en bewaren

Vlees ontdooien
kopen-bevroren-vriesvak-bewaren

Vlees ontdooien doe je langzaam. Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Je kan het gewoon in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. Zo kan het vlees de vleessappen opnemen en blijft het mals en sappig. Zorg dat de vleessappen niet lekken op ander eten. Was het bord of de schaal waarop rauw vlees heeft gelegen af, voordat je er ander eten op legt (om eventuele kruisbesmetting te voorkomen). Meer over hygiënisch met vlees omgaan lees je in onze tien spelregels.

Vlees ontdooien in de magnetron

Vlees ontdooien kan ook in de magnetron. Dat schiet lekker op, maar het kan invloed hebben op de kwaliteit. Hou het bij kleinere stukken vlees. Als je een groot stuk vlees ontdooit in de magnetron loop je kans dat het vlees aan de buitenkant veel vocht verliest terwijl het aan de binnenkant bevroren blijft.

Twee maal invriezen en ontdooien

Kan dat, vlees ontdooien en weer invriezen? Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.

Alles in 1 overzicht

infographic-vleesnl

Vlees ontdooien

Vlees moet je langzaam laten ontdooien. Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal, liefst onderin de koelkast.

Vlees invriezen

Snelheid is belangrijk bij het invriezen. Bij vlees dat langzaam invriest, vormen de vleessappen grote kristallen, die de celwanden kunnen beschadigen.

 

 

In tegenstelling tot het invriezen moet ontdooien juist langzaam gebeuren. Leg het vlees één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.

Vleessappen

Zorg ervoor dat de vleessappen niet kunnen lekken op andere etenswaren. Was het bordje of de schaal waarop het rauwe vlees heeft gelegen eerst af, voordat je er weer etenswaren op legt.

Vlees ontdooien in de magnetron

Kleinere stukjes vlees kunnen ook goed in de magnetron worden ontdooid. Ontdooien in een magnetron gaat snel maar heeft invloed op de kwaliteit van het vlees. De kwaliteit blijft het beste als je vlees op de traditionele manier laat ontdooien in de koelkast. Groot vlees in de magnetron ontdooien, is niet aan te raden. De binnenkant blijft bevroren.

2x invriezen

Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.

 

Gehakt ontdooien

Ontdooien van gehakt moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg het gehakt één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast.

Biefstuk ontdooien

Ontdooien van biefstuk moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg de biefstuk één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien.

Ontdooien van gehakt moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg het gehakt één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Zorg ervoor dat de vleessappen van het gehakt niet kunnen lekken op andere etenswaren. Was het bordje of de schaal waarop het rauwe vlees heeft gelegen eerst af, voordat je er weer etenswaren op legt.

Gehakt ontdooien in de magnetron

Kleinere stukjes vlees kunnen ook goed in de magnetron worden ontdooid. Ontdooien in een magnetron gaat snel maar heeft invloed op de kwaliteit van het vlees. De kwaliteit blijft het beste als je het gehakt op de traditionele manier laat ontdooien in de koelkast.

Varkensgehakt invriezen

Varkensgehakt is lichter (rozer) dan rundergehakt (roder). Als varkensgehakt witter is geworden bij het invriezen is dat een effect van het aanwezige vet in het product. Dat kan bij rundergehakt een hoger percentage zijn dan bij varkensgehakt en dus meer invloed hebben op de (snellere) verkleuring en daarmee het lichter worden.

Vochtverlies

Bij het invriezen en ontdooien is altijd spraken van vochtverlies. Als het vlees wat vochtig is, is het beter om het even te deppen voordat het weer de vriezer ingaat, anders vormt zich een ijslaagje.

Ontdooien van biefstuk moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg de biefstuk één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Zorg ervoor dat de vleessappen van de biefstuk niet kunnen lekken op andere etenswaren. Was het bordje of de schaal waarop het rauwe vlees heeft gelegen eerst af, voordat je er weer etenswaren op legt.

Biefstuk ontdooien in de magnetron

Ontdooien in een magnetron gaat snel maar heeft invloed op de kwaliteit van het vlees. De kwaliteit blijft het beste als je de biefstuk op de traditionele manier laat ontdooien in de koelkast.

Vochtverlies

Bij het invriezen en ontdooien is altijd spraken van vochtverlies. Als het vlees wat vochtig is, is het beter om het even te deppen voordat het weer de vriezer ingaat, anders vormt zich een ijslaagje.

Snelheid is belangrijk bij het invriezen. Bij vlees dat langzaam invriest, vormen de vleessappen grote kristallen, die de celwanden kunnen beschadigen. Dat kan van invloed zijn op de structuur en de kwaliteit van het vlees.

Structuur van het vlees

Vries vlees dus altijd zo snel mogelijk in en doe dat bij voorkeur dus ook op de koudste plaats van de vriezer. Het voordeel van goed invriezen wordt duidelijk bij het ontdooien. Je voorkomt vocht- en smaakverlies en het vlees blijft lekker mals en mooi van structuur.

In de vriezer geldt: hoe groter een stuk, hoe langer het goed blijft. Zorg altijd voor een goede, luchtdichte verpakking om bevriezing en uitdrogen te voorkomen.

Bewaartijden

  • Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.
  • Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.
  • Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
  • Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.

De ideale bewaartemperatuur in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.

Kun je vlees twee keer invriezen?

De meeste gestelde vraag op Vlees.nl. Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.