Maten & Temperaturen
In veel lekkere vleesrecepten staan allerlei maten, temperaturen & gewichten. Die aanwijzingen zijn vaak meer een goede suggestie dan een wetenschappelijk gegeven. De gegeven maten zijn ook zelden exact, want niet elk wijnglas of lepel is even groot. Toch is het wel handig om je zoveel mogelijk aan de aanwijzingen te houden.
Hieronder een overzicht van de kerntemperaturen, maten en temperaturen.
Kerntemperaturen
Vleessoort | Doorbakken | Rosé | Rood |
Kip | 80°C | ||
Kalkoen | 84°C | ||
Varkensvlees | 72°C | 68°C | |
Varkenshaas | 75°C | 72°C | |
Kalfsvlees | 70-75°C | 60-65°C | |
Rundvlees | 60-65°C | 50-55°C | 45-50°C |
Lamsvlees | 70-75°C | 62-65°C | |
Eend | 67°C |
Maten
1 snufje | Hoeveelheid tussen duim en wijsvinger |
1 mespuntje | 3 tot 4 snufjes |
1 theelepel | tussen 3 en 15 g |
1 eetlepel | tussen 8 en 30 g |
1 kop | 1,5 dl = 150 cc |
1 waterglas | 2 dl = 200 cc |
1 wijnglas | 1 dl = 100 cc |
1 borrelglas | 30 cc |
Temperaturen
In vleesrecepten kunnen temperaturen op verschillende manier zijn aangeven en ovens kunnen uiteenlopende standen hebben. Bovendien: als ovens ouder worden, zijn ze soms minder nauwkeurig. Dat kun je oplossen met een oven- of kernthermometer om de temperatuur vast te stellen.
Deze temperaturen horen bij verschillende kooktermen.
Drogen | 50°C |
Lauwwarm | 100 – 125°C |
Matig warm | 125 – 175°C |
Warm | 175 – 200°C |
Zeer warm | 200 – 225°C |
Vrij heet | 225 – 250°C |
Heet | 250 – 275°C |
Zeer heet | 275 – 300°C |