Maten & Temperaturen

Varkensoesters-saltimbocca

In veel lekkere vleesrecepten staan allerlei maten, temperaturen & gewichten. Die aanwijzingen zijn vaak meer een goede suggestie dan een wetenschappelijk gegeven. De gegeven maten zijn ook zelden exact, want niet elk wijnglas of lepel is even groot. Toch is het wel handig om je zoveel mogelijk aan de aanwijzingen te houden.

Hieronder een overzicht van de kerntemperaturen, maten en temperaturen.

Kerntemperaturen

VleessoortDoorbakkenRoséRood
Kip80°C  
Kalkoen84°C  
Varkensvlees72°C68°C 
Varkenshaas75°C72°C 
Kalfsvlees70-75°C60-65°C 
Rundvlees60-65°C50-55°C45-50°C
Lamsvlees70-75°C62-65°C 
Eend67°C  

Maten

1 snufje Hoeveelheid tussen duim en wijsvinger
1 mespuntje 3 tot 4 snufjes
1 theelepel tussen 3 en 15 g
1 eetlepel tussen 8 en 30 g
1 kop 1,5 dl = 150 cc
1 waterglas 2 dl = 200 cc
1 wijnglas 1 dl = 100 cc
1 borrelglas 30 cc

Temperaturen

In vleesrecepten kunnen temperaturen op verschillende manier zijn aangeven en ovens kunnen uiteenlopende standen hebben. Bovendien: als ovens ouder worden, zijn ze soms minder nauwkeurig. Dat kun je oplossen met een oven- of kernthermometer om de temperatuur vast te stellen.

Deze temperaturen horen bij verschillende kooktermen.

Drogen 50°C
Lauwwarm 100 – 125°C
Matig warm 125 – 175°C
Warm 175 – 200°C
Zeer warm 200 – 225°C
Vrij heet 225 – 250°C
Heet 250 – 275°C
Zeer heet 275 – 300°C