Bavette

Vlees informatie

De bavette is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund. Het wordt ook ‘vanglap’, flank steak’ of ‘vinkelap’  genoemd, hoewel dat laatste een ander stukje is met een fijnere structuur. De bavette is ‘mager werkvlees’ dat veel beweging heeft gehad, met een grove, lange draad, maar met een echte ‘bite’  en veel eigen smaak.

Bavette bereiden

Als de bavette van melkkoeien komt wordt dit deel vaak benut voor doorregen runderlappen, poulet of zelfs gehakt. Vanwege de wat stuggere structuur is het zeer geschikt voor steak tartaar (met truffel-mayonaise), en dan bij voorkeur niet door de gehaktmolen maar handmatig fijn gesneden.

Bij meer specifieke vleesrunderen is de bavette van nature botermals en wordt het gebruikt in de lekkerste gerechten. Omdat de bavette veel eigen smaak heeft, hoef je er maar weinig mee te doen. Kort aanbraden in (room)boter met een beetje peper, en even laten rusten in de oven, is al genoeg.

Omdat het makkelijk én smaakvol is, kan de bavette ook goed op de BQQ of grill. Laat daarvoor de bavette op kamertemperatuur komen en bestrooi het met een beetje zout en peper. Grill het vlees één minuut aan beide kanten in het midden van de BBQ. Laat de bavette daarna aan de zijkant drie minuten rustig garen. Verpak het vlees in aluminium folie en laat het zo’n 8 minuten rusten. De bavette mag nog wat rood zijn van binnen. Snij het op de draad.

Hoe te bereiden

Bakken5-7 min
Grillen 5-7 min
Barbecueën 5-7 min

Voedingswaarde per 100g (rauw)

Energie (kJ)803.00Energie (kcal)192.00
Eiwit (gram)21.22Vet (gram)8.00
Verzadigde vetzuren (gram)3.40Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (gram)3.30
Meervoudig onverzadigd vetzuur (gram)0.30Transvetzuren (gram)0.00
Cholesterol (milligram)79.00Koolhydraten (milligram)0.00
Vitamine B6 (milligram)0.60Vitamine B12 (microgram)1.60
Vitamine D (microgram)0.10Ijzer (milligram)1.70
Natrium (milligram)56.00Zink (milligram)3.99

Recepten met rundvlees